Alone together

Utställning/mötesmiljö för forskningsprojektet H22 Alone Together med syftet att utforska hur vi kan bygga för att motverka ensamhet.

Uppdrag för Serneke, Sustainable Innovation, Lunds universitet, Malmö universitet, Helsingborg stad och Öresundskraft. Med stöd av Vinnova.

Under stadsbyggnadsmässan H22 (30/5 – 3/7 2022) i Helsingborg fick vi i uppdrag att bygga upp en utställningsmiljö i en tom hörnlokal på nybyggda Oceanpiren. Målet var att skapa en inramning där projektet kunde samla in mässbeslökarnas tankar och drömmar om sitt framtida boende. Lokalen skulle erbjuda inspiration och nya tankar, samt ge plats för både kortare enkäter, längre djupintervjuer och fikasnack. Det skulle även finnas en digital del av utställningen, samt projekt med fokus på sociala aspekter av boendet. Lokalen skulle vara välkomnande, hemtrevlig och locka människor i olika åldrar.

Lokalen var nybyggd och rå, utan särskild karaktär eller charm, där två standarddörrar och ett stort elskåp var mest iögonenfallande. Kvaliteterna var istället utsikten genom de stora fönstren och det fina och exponerade läget.

Vi ville komplettera den något sterila Oceanhamnen med en hemtrevlig, inbodd miljö där besökare kunde varva ned från mäss-stressen. Samtidigt behövde vi tillgodose beställaren önskemål om vad som skulle rymmas i lokalen, och skapa möjligheter för besökare att bidra till forskningen genom djupintervjuer, enkäter och direkta reaktioner på bilder av miljöer.

Eftersom det innehåll som skulle finnas på väggarna initialt var lite öppet, samt at det även skulle tillkomma en digital lösning från en extern leverantör, behövde vi skapa ett inkluderande och flexibelt koncept. Tavelväggen, noggrant stylad, är ett stående inslag i samtida heminredningsreportage. Så vi plockade upp denna feature, och kompletterade den med andra stiliserade vardagsrumsinslag. Till detta fogade vi uttryck för många av de idéer för ökad gemenskap i boende och arbetsmiljöer som funnits med de senaste åren - som sticklingsbyte, prylbytarhylla, co-working space samt olika "bibliotek". Sammantaget blev det en samtida både hemlik och trivsam miljö, med grågröna väggar fullhängda med tavlor och skärmar – portaler ut i den virtuella utställningsversionen –kompletterad med accenter i kornblått och obehandlat trä. Många gröna växter i krukor, på pidestaler, i amplar och på sticklinsvagnen förstärkte det somriga och levande intrycket.

Inredningen är förutom 4 träpallar och 2 hyllor komponerad av återbrukade möbler och prylar, och köpt på Erikshjälpen och Myrorna. Barbordet samt den flyttbara sticklings- och bytesvagnen har vi ritat och byggt själva på plats i lokalen. Fönstergrafiken på skyltfönstren syftade till att levandegöra budskapet och skapa insynsskydd för de som djupintervjuades.

Det var ett intensivt projekt - från det att vi fick förfrågan om att göra utställningen till att lokalen var färdiginstallerad med allt återbrukat lösöre, specialbyggda delar samt nyproducerad grafik på väggar och fönster var löptiden mindre än två månader. Men det besökarna på H22 mötte blev en programpunkt både i den fysiska och virtuella världen – på samma gång ett vardagsrum att hänga i, ett forskningsprojekt att delta i och en utställning att se.

Bakom forskningsprojektet H22 Alone Together/Framtidens vardagsrum finns Serneke tillsammans med Helsingborg stad, Lunds universitet, Malmö universitet, Sustainable Innovation och Öresundskraft.

Attans, missade du H22? Du kan i så fall kika på utställningens virtuella tvilling här:



Föregående
Föregående

NSR RecoPark

Nästa
Nästa

Piranesi på SMK