NSR RecoPark

Nordvästra Skånes Renhållning har på Filbornaområdet i Helsingborg byggt en anläggning för produktion av biokol. Där ska park- och trädgårdsavfall omvandlas till denna mångsidiga (och egentligen vår enda hyfsat realistiska) kolsänka. I en tidigare turbinhall till Kraftvärmeverk 2 växer nu ett kompetenscenter för biokol fram. Byggnaden har delvis byggts om, med större kök, och bättre mötes och kontorsplatser, samt en lokal med en liten biokolspanna, där forskare ska kunna utveckla sina kunskaper om materialets egenskaper.

Till H22 fick vi i uppdrag att utveckla, rita och bygga en flexibel utställning som kan att utvecklas i takt med kompetenscentret. Den skulle både vara lättillgänglig för besökare som inte vet nåt om biokol, men också ge något åt de som forskar inom ämnet. I lokalen skulle finnas mörkläggningar seminarieavdelning för ca 50 pers, samt möjlighet att hålla odlingsworkshops med besökare och barn. Det var ett intensivt uppdrag med kort produktionstid, och det gjorde att vi börjat älska biokol!

Utställningen är till stor del byggd av material som samlats in från Höganäs återvinningscentral under mars - maj 2022. Det har gjort att vi fått rita sent i processen, och anpassa utformningen efter material som fanns. Infostationer, planteringskärl och odlingsvagn har byggts helt av återbrukat material. Mötesbord och stolar har vi hämtat från Återbruket, Helsingborgs stads lager med lösöre från bl a skolor. Borden har byggts om till en ny form som gör att de kan kombineras på fler och roligare sätt. Innehållet är framtaget av oss, och tryck på återvunnen brun ReBoard. Allt innehåll finns som lösa boards, och går att byta ut och komplettera efterhand.


Beställare: NSR AB genom Ludvig Landen och Eva Stål.

Utställningsarkitekt: Testbedstudio arkitekter (planering, ritningar, byggnation av utställning)  

Texter: Testbedstudio arkitekter har tagit fram texter på svenska och engelska

Utställningsbyggnation möbler:  Jean Charles Violleau, Oxogon

Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB

Lokalombyggnad: BAB Byggtjänst AB

 

 

 

 



Föregående
Föregående

Trespassing

Nästa
Nästa

Alone together